Integroidut portaat onnistuvat myös allaspussilla eli linerilla pinnoitettavaan altaaseen – tottakai. Allaspussiemme muotoilumahdollisuuksista kirjoitinkin jo artikkelissa Allaspussi uima-altaan pinnoitteena.

Mutta kannattaako integroitujen portaiden rakentaminen vai ovatko normaalit allasportaat järkevämpi ratkaisu? Ja mitä integroitujen portaiden rakentajan kannattaa ottaa huomioon? Jatka lukemista!

Integroidut portaat vs. normaalit allasportaat

Vaikka suurempi osa asiakkaista päätyy normaaleihin allasportaisiin, integroituja portaita rakennetaan myös erittäin paljon, monista syistä.

Helppo kulku altaaseen on varmasti yksi tärkeimpiä syitä rakentaa allasrungon sisäpuolelle porrasaskelmat. Helppokulkuiset portaat ovat tärkeät erityisesti pienten lasten ja toisaalta vanhempien ihmisten kohdalla. Mutta mukava niitä pitkin on toki muidenkin astella altaaseen!

Usein altaan sisäpuolen portaita rakennetaan myös siksi, että niiden halutaan palvelevan samalla istuintasona altaassa. Sopivan kokoisille – lue: riittävän leveille – portaille on mukava istahtaa uinnin lomassa.

Pienimmät uimarit eivät portailla malta istuskella, mutta heille niistä on muuta hyötyä. Esim. koko päädyn levyisiä porrasaskelmia on kätevä käyttää uinnin opetteluun aikuisen seisoessa portaiden vieressä altaassa. Ja kun uintitaitoa alkaa olla, tarjoavat porrasaskelmat pienille uimareille myös kätevän paikan vaikkapa uimalelun päälle kiipeämiseen.

Viime vuosina yhtenä syynä integroitujen portaiden rakentamiseen ovat olleet liukuvat terassikannet, joita osa asiakkaista on rakentanut. Liukuvan terassikannen kanssa porrasratkaisun jäätävä kokonaisuudessaan terassin tason alapuolelle, eli normaalien allasportaiden kaidetangot eivät silloin tule kysymykseen.

Uima-allas, jossa on päädyn levyiset integroidut portaat ja liukuva terassikansi.

Monessa tilanteessa integroidut portaat ovat hyvä ratkaisu, mutta entä normaalit allasportaat? Onko niillä etuja verrattuna integroituihin portaisiin?

Kyllä, esimerkiksi pieni tilantarve altaasta. Aktiivisille uimareille kaikki uintitila on tärkeää, joten valinta kallistuu helposti normaalien allasportaiden kannalle, koska integroidut allasportaat vievät altaasta aina jonkin verran tilaa.

Myös hinta ratkaisee. Normaalit allasportaat ovat edullisempi ratkaisu kuin integroidut portaat, joiden hinta koostuu sekä itse porrasrakenteesta että allaspussin muotoitutyöstä. Muotoilutyön hinnoittelumme on kuitenkin maltillinen, joten tarjousta uskaltaa siis kysyä!

Normaalit allasportaat on myös helppo asentaa. Pintakiinnityssarja ruuvataan paikoilleen, ja altaan seinämään tassuilla nojaavat portaat lasketaan paikoilleen tappeihin.

Ja on hyvä huomata, että vaikka normaalit allasportaat eivät käy liukuvan terassikannen kanssa, allaskatteen kanssa nekin toimivat hienosti. Allaskatteidemme kanssa allasportaat asennetaan keskelle uima-altaan sitä päätyä, johon tulee allaskatteen oviaukollinen pääty. Katetta avattaessa portaat tulevat ulos oviaukosta, ja kate liu’utetaan pois altaan päältä vastakkaiseen suuntaan.

Päätyportaat, kulmaportaat vai jotakin muuta?

Jos olet päätymässä integroituihin, allasrungon sisään rakennettaviin portaisiin, on seuraavaksi ratkaistava portaiden malli. Tavallisimmin portaiden malli tarkoittaa joko päätyportaita tai kulmaportaita.

Päätyportaat eli koko altaan toisen päädyn levyiset portaat ovat yleensä käytön kannalta kätevimmät. Ne mm. palvelevat hyvin istuintasona. Ja jos altaaseen tulee allaskate, pystyy päädyn levyisille portaille kylmemmillä keleillä puikahtamaan katteen päädyn keskellä olevasta oviaukosta katetta avaamatta.

Uima-altaan pääty, jossa on päädyn levyiset integroidut portaat ja mosaic-kuvioitu allaspussi.

Päätyportaat ovat myös selvästi kulmaportaita edullisempi ratkaisu allaspussin muotoilutyön osalta.

Kulmaportaisiin taas saatetaan päätyä esimerkiksi tilaa säästävänä ratkaisuna. Kulmaportaat voivat olla malliltaan joko viistosti kulmasta etenevät tai altaan sivun (tai päädyn) suuntaisesti etenevät.

Sivun suuntaiset kulmaportaat uima-altaassa.
Kulman suuntaisesti etenevät integroidut portaat uima-altaassa.

Mutta entä se yksilöllinen toteutus, tarkoittaako se vain mahdollisuutta mitoittaa portaat haluamallaan tavalla? Ei toki.

Vuosien varrella olemme toteuttaneet monentyyppisiä porrasmuotoja allaspusseihin asiakkaiden toiveiden mukaan. Joten jos mielessäsi on jotakin erityistä, ota yhteyttä, niin varmistetaan, pystymmekö toteuttamaan toiveesi! Huomioithan, että pyöreitä muotoja emme porrasrakennelmiin pysty toteuttamaan.

Uima-allas, jossa on kahdella sivulla porrasratkaisu.

Integroitujen portaiden mitoitus

Rakentaessasi portaat allasrungon sisään on portaiden mitoitus – askelmien leveys eli etenemä ja korkeus eli nousu – pääosin vapaasti päätettävissä.

Allaspussin osalta vain ylin nousu eli korkeus ylimmältä portaalta altaan yläreunaan on merkityksellinen. Koska allasmuovi on venyvä materiaali, on ylimmän portaan päälle tultava riittävästi vettä, jotta allaspussi asettuu paikoilleen. Olethan yhteydessä, ja tarkistetaan mitoitus ennen kuin alat rakentamaan!

Muu mitoitus on ”makuasia”, jossa muutama vinkki on kuitenkin hyvä huomioida. Uima-altaan portaita ei kannata mitoittaa samoin kuin esim. muita talon portaita.

Askelmien leveys (etenemä) kannattaa mitoittaa riittävän isoksi, jotta veteen on turvallisen tuntuista mennä. Riittävän leveällä (vähintään 30cm) askelmalla pystyy myös istumaan.

Sen sijaan nousut eli portaiden korkeudet saavat veteen mennessä olla isommat kuin muissa portaissa. Esim. noin 150cm syvässä altaassa 3-4 porrasaskelmaa riittää hyvin.

Portaat voivat myös olla keskenään eri levyisiä ja korkuisia, joten voit vapaasti miettiä omaan käyttöönne sopivan ratkaisun!

Portaiden mitoitusta ei myöskään ole välttämättä järkevintä tehdä ”harkot edellä”, harkkojen mittojen mukaan. Vaikka altaan runko olisi valuharkoista, voi portaat toteuttaa myös muulla tavalla – ota yhteyttä, niin jatketaan portaidesi suunnittelua tästä!